1- KOÇLUK NEDİR?

İyi bir Koç danışanında farkındalık yaratabilen ve bu farkındalıkla danışanın değişimine yol arkadaşlığı yapandır. ICF koçluğu şöyle tanımlar; günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında, kişisel ve mesleki potansiyeli maksimize eden, müşteriyi daha fazla düşünmeye teşvik ederek yaratıcı süreçler içine girmesi için ilham veren, müşteri ile koçun iş birliği içinde olduğu bir ilişkidir. Koçlar her müşterinin yaratıcı, becerikli ve bütün olduğuna inanır

Bu temel üzerine kurulunca koçun sorumlulukları şunlardır:

  • - Müşterinin ulaşmasını istediği şeyleri keşfetmek, netleştirmek ve uyum sağlamak
  • - Müşterinin kendini keşfetmesi konusunda onu teşvik etmek
  • - Müşteri tarafından üretilen çözümleri ve stratejileri ortaya çıkarmak
  • - Müşteriyi sorumlu ve hesap verebilir tutmak

Bu süreç, müşterilerin liderlik becerilerini geliştirir ve potansiyellerini ortaya çıkarırken, iş ve özel yaşamlarındaki durumlarını geliştirmelerine önemli ölçüde yardımcı olur.


2- ICF-ACSTH VE AC ONAYLI PROFESYONEL KOÇLUK SERTİFİKA PROGRAMLARININ KAZANÇLARI NELERDİR?

ICF ve AC Onaylı Profesyonel Koçluk Sertifika Programlarını tamamlamış koçlar, dünyanın her yerinde Koç olarak çalışabilme olanağına ve kendi işini yapma imkanına sahip olursunuz. Uluslararası standartlarda, koçluğa dair bilimsel ve güncel bilgilerle hazırlanmış bir eğitim almış olursunuz. ICF’in akredite ettiği bir koç olmanız için ICF onaylı bir koçluk programını tamamlamanız gerekir ve program bunu sağlar. Gerek özel hayatınızda gerekse iş hayatınızda artık bir değişiklik yapmak, yaptığınız işte performansınızı artırmak, yeni bir meslek edinmek, kariyerinizde farklı bir adım atmak, başkalarının hayatında fark yaratabilmek, kurum-içi koçluk yapmak isterseniz bu programa katılabilirsiniz. Eğer bu konulara benzer nedenleriniz varsa “Tanıtım Koçluk Seansı” için bizi arayabilirsiniz. İletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.


3- KOÇ OLMAK İSTEYENLERE NE ÖNERİRSİNİZ?

Son dönemde birçok kişi “Profesyonel Koç Olmak ve Koçluk Yapmak” ve insanların hayatlarına dokunmak istemektedir. Koçluk yapabilmede eğitim almanın önemi tartışılamaz. Koçluk oldukça özel ancak emek ve kendini geliştirme gerektirir. Profesyonel koçluk yapmak isteyen sizlere önerimiz; mutlaka uluslararası geçerliliği olan bir programa katılmanız ve sonucunda sertifika almanız ayrıca uzmanlaşmayı düşündüğünüz alanda bol pratik yapmanızdır. Unutmayalım, başkalarının hayatında fark yaratabilmek için önce kendi hayatımızda isteklerinize ulaşmalıyız. İşte bu sebeple koçluk eğitimi öncelikle kendi hayatımızda fark yaratabilmek adına almayı düşünmelisiniz. Göreceksiniz sonrası istediğiniz şekilde gerçekleşecektir.


4- KOÇ OLMAK İSTEYENLERE NE ÖNERİRSİNİZ?

Hayatın Her Alanında Temasta Olduğunuz Kişilerle İlişkilerinizde Başarılı Olursunuz.

Yaşamımızdaki başarılarda içsel ve dışsal motivasyon kaynakları oldukça önemlidir. Koçluk önemli bir motivasyon aracıdır. Bir koçla çalıştığınızda dışsal bir motivasyon, koçluk eğitimi aldığınızda ise içsel bir motivasyon kaynağına sahip olursunuz. Hayatımızın hiçbir alanında çatışma istemeyiz ama bu elbette mümkün olmaz. Bazen işimizde yöneticimiz veya çalışanımız ile bazen ailemizde eşimiz, anne babamız, çocuklarımız ile kendimizi çatışmanın içinde buluruz. Soru şu; “Tercihiniz, ilişkilerinizde çatışmalara devam mı yoksa keyifli, huzurlu, dengeli ilişkiler yaşamak mı?” Sanırım hepimiz keyifli, huzurlu ve dengeli ilişkileri tercih ederiz. İlişkilerinizde yaşadığınız farkındalıklar ve bunları eyleme geçirerek çözebilirsiniz. Eğer bu konulara benzer nedenleriniz varsa,” İlişkiler Koçluğu” Eğitimlerimize katılabilir veya “Tanıtım Koçluk Seansı” için bizi arayabilirsiniz.

İş ve Özel Yaşamlarınızda Denge Sağlarsınız.

Günümüz çalışan0larının en önemli sorunlarından biri İş-Yaşam Dengesi kuramamaktır. Muhtemelen bir tarafta aşırılık diğer tarafta ise yetersizlik söz konusudur. Bir türlü bu dengeyi kuramazsınız. Yapmak isteklerinizi, hayallerinizi erteler, sevdiklerinizi ihmal edersiniz. Bu dengeyi kurabilmek için ilk fark etmemiz gereken iş-yaşam dengesizliğin nedenin tespit etmek ve bu değişimi sağlamaktır. Eğer bu konulara benzer nedenleriniz varsa, Koçluk Eğitimlerimize katılabilir veya “Tanıtım Koçluk Seansı” için bizi arayabilirsiniz.

Hayatınızda Olmasını İstemediğiniz Kişileri, Beğenmediğin Alışkanlıklarınızı ve Yaşam Şeklinizi Değiştirirsiniz.

Birçok kişi hayatında olmasını istemediği kişileri, beğenmediği alışkanlıklarını ve yaşam şeklini değiştirmek istediğini söyler ancak konu ile ilgili eyleme geçmez. Her yeni gün aynı şeyleri yaşamaya devam ederler. Nereden başlayacaklarını bilemezler. Benzer nedenleriniz varsa, Koçluk Eğitimlerimize katılabilir veya “Tanıtım Koçluk Seansı” için bizi arayabilirsiniz.


5- DÜNYADAKİ EN GÜÇLÜ PROFESYONEL KOÇLUK DERNEKLERİ HANGİLERİDİR?

Bu temel üzerine kurulunca koçun sorumlulukları şunlardır:

  • - Uluslararası Koçluk Federasyonu – International Coach Federation (ICF)
  • - Yönderlik ve Koçluk Derneği – European Mentoring & Coaching Council(EMCC)
  • - Koçluk Derneği- Association for Coaching (AC)

Dünyada en etkin olan koçluk dernekleri yukarıda listelenenler olduğu kabul edilmekle birlikte aşağıdaki koçluk dernekleri de bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; International Association of Coaching-IAC, The International Institute of Coaching, Eurocoach, Association of Coaching Supervisors’dır.


6- ULUSLARARASI KOÇLUK FEDERASYONU – INTERNATIONAL COACH FEDERATION (ICF) KİMDİR?

1995’de kurulmuş olan ICF Global’in (Uluslararası Koçluk Federasyonu) amacı, profesyonel koçluk sanatını, ilmini ve mesleğini ilerletmektir. ICF, koçluk mesleğinin küresel liderliğini üstlenmiştir. Koçluk mesleği standartlarını belirler ve bağımsız unvanlama sistemi sağlayarak dünyanın birçok yerinde hizmet veren koçlar ile koçluk mesleğine hizmet eder.

ICF’in tüm dünyada tanınmasının ve kabul görmesinin nedenlerini söyle özetleyebiliriz

  • - Tüm dünyada koçluk mesleğine belli bir kalite standardı getirmeyi amaçlayan ICF Temel Koçluk Yetkinliklerini tanımlamıştır
  • - Üyelerini küresel bir koçluk topluluğunda birleştirmektedir;
  • - Koçluk Mesleğinde gözetilmesi önerilen profesyonel, etik kural ve standartlar oluşturmuştur;
  • - Uluslararası kabul görmüş bir unvanlama programı geliştirmiştir;
  • - Yerel ICF Şubeleri aracılığıyla, iletişim ağı oluşturmayı kolaylaştıran fırsatları yaratmaktadır
  • - Koçluk araştırmaları yürütür ve bunları paylaşır;
  • - Koç eğitim programları için kurallar ve standartlar oluşturmuştur ve eğitimlerin bu standartlar uyarınca unvanlanmasını sağlayan bir sistem geliştirmiştir;
  • - Bölgesel ve uluslararası konferanslar düzenler;
  • - Üyelerine fayda sağlayacak stratejik ve kaynak oluşturan ortaklıklar ve birliktelikler yaratır

ICF’in tanımı ile koçluk, koçluk alanların, kişisel ve profesyonel potansiyelleri en üst seviyeye çıkarmak için esinleneceği, düşündürücü ve yaratıcı bir ortaklıktır. ICF, koçluğun toplumun bütünleyici bir parçası olacağına inanarak; ICF üyelerinin en yüksek kalitede profesyonel koçluğu temsil edeceği bir geleceği tasarlamaktadır.

ICF üç tip unvan sağlamaktadır.

  • - MCC (Master Certified Coach) (Minimum 2500 saat tecrübeye işaret eder)
  • - PCC (Professional Certified Coach) (Minimum 500 saat tecrübeye işaret eder)
  • - ACC (Associate Certified Coach) (Minimum 100 saat tecrübeye işaret eder)

7- YÖNDERLİK VE KOÇLUK DERNEĞİ-EUROPEAN MENTORİNG & COACHING COUNCIL (EMCC) KİMDİR?

EMCC Global, (Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi) bağlı Ülke EMCC’lerinden ve yerel bir EMCC’nin henüz mevcut olmadığı doğrudan üyelerden oluşur. Konsey, EMCC stratejisinden ve organizasyonun yönlendirilmesinden sorumludur. Aşağıdaki bağlı EMCC’lerin her birinin delegelerinden oluşur. – Belçika, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Fas, Hollanda, Norveç, Polonya, Romanya, Sırbistan, İsveç, İsviçre, Türkiye, Ukrayna ve İngiltere. EMCC, David Megginson’un birlikte yazdıkları bir kitap hakkında David Clutterbuck ile görüşme yaptığı 1992 yılında EMC (Avrupa Mentorluk Merkezi) olarak hayatına başladı ve David Clutterbuck, “Avrupa Mentorluk Merkezi isminde bir şey yaratmamız gerektiğini düşünüyorum, ilgileniyor musun?” dedi. İlgileniyordu, kısa süre sonra kafalarında ikisinin de tam anlamıyla anlamak için zamanının olmadığı ihtimaller yaratmaya başladılar. EMCC Türkiye (European Mentoring & Coaching Council /Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği), koçluk ve mentorluk hizmetlerini sunan profesyoneller, bu hizmeti alan her türlü kişi ve kurumlar, mesleki eğitim ve gelişim kuruluşları, yaşam koçluğu ve akademik psikoloji gibi alanları ve tüm bu konuları araştıran akademisyenleri bünyesinde barındıran birleştirici bir kurumdur. EMCC Avrupa genelindeki mentorluk ve koçluk alanında başarılı uygulamaları teşvik etmeyi ve başarılı uygulama beklentilerini artırmayı hedeflemektedir. Her ülkede yerel ve özgün bir kurum olarak faaliyetlerine devam eden EMCC Türkiye, ülkemizde 2005 yılında kurulmuş bulunan Yönderlik ve Koçluk Derneği (EMCC T) ile temsil edilmektedir.


8- YÖNDERLİK VE KOÇLUK DERNEĞİ-EUROPEAN MENTORİNG & COACHING COUNCIL (EMCC) KİMDİR?

Association for Coaching in TurkeyAssociation for Coaching® (AC), en iyi koçluk uygulamalarını yaygınlaştırmaya ve koçluk bilincini ve standartlarını dünya çapında arttırmaya kendini adamış, bağımsız, kar amacı gütmeyen, profesyonel bir kurumdur. AC’nin amacı; koçluğun mükemmelleşmesine ilham vermek ve önderlik etmek, koçluk mesleğini geliştirmek ve sırasıyla bireylerde, kurumlarda ve toplumda uzun soluklu bir fark yaratmaktır. Bu amaçlar ile 50’den fazla ülkede yer alan AC, Türkiye’de varlığını genişletmeye devam etmektedir. Türkiye’deki AC üyeleri, AC Global’in değerlerini ve vizyonunu gerçekleştirmek üzere yan yana gelen koçlardan oluşmuştur. Koçluğu uluslararası standartta ve yerel kültürümüze uygun gerçekleştirmek adına aşağıdaki hedefleri benimsemişlerdir. Koçluk sertifikalarını alan Koçlarımız isterler ise ICF, AC organizasyonlarına yıllık belirlenen aidatlar ile bireysel olarak üye olabilirler.


9- YÖNDERLİK VE KOÇLUK DERNEĞİ-EUROPEAN MENTORİNG & COACHING COUNCIL (EMCC) KİMDİR?

Profesyonel Koç olmak için araştırma yapıyorsanız farklı bir tablo ile karşılaşma ihtimaliniz yüksektir. Karşılaşacağınız durumlar ve dikkat etmeniz gerekenler;

International Coach Federation (ICF) ve/veya Association for Coaching (AC) akredite Koçluk eğitimi veren kuruluşlar Dünyada Koçluk yetkinliklerini belirleyen global kurumlardır. Seçtiğiniz Koçluk okulları ICF ve AC onaylı olduğunu söylese dahi kurumun akredite olup olmadığını ICF ve AC’nin web sayfalarında kontrol edin. ICF akredite Koçluk okullarından ACTP akredite kurumlar fiyatlarının ACSTH akredite koçluk okullarına göre daha pahalı olmasını Mentor-Koçluk Eğitimini fiyata dahil etmelerinden kaynaklandığından söylerler. Oysa grup mentorluğu ya da bireysel mentorluk eğitimini ICF/ ACSTH akredite bir Koçluk okulundan uygun bir fiyatta alabilirsiniz. ICF ya da AC akredite okulların bir kısmı modüller üzerinden fiyatlandırma yapmaktadır. Her modül için farklı fiyat alabilirsiniz. Fiyat isterken Koçluk eğitim programının toplam bedelinin ne olduğunu öğrenin. Üniversite onaylı sertifika veren kurumlar (burada eğitimi veren kurumun tecrübesi ve program onaylarına dikkat etmenizi öneririz.) ICF ve AC onaylarına sahip olmadıkları halde bunu sertifikalarında ya da web sayfalarında kullanan kurumlarla karşılaşma olasılığınız mümkün. Kurumun onaylarını lütfen akredite kurumlar arasında olduğundan emin olunuz.


10- NİÇİN KOÇLUK HİZMETİ ALINIR?

Koçluk, performans geliştirmede ve her türlü öğretinin kazanılmasında en hızlı yöntemdir. Koçluk süreci müşterilerin daha iyi hedefler belirlemesini, daha iyi kararlar alarak daha fazla aksiyonda bulunmasını ve potansiyelini maksimum düzeyde kullanmasını sağlayan sistematik bir süreçtir. Bu süreç, birlikte kararlaştırılan sonuçlara ulaşmak amacıyla koç ve müşterinin gerçekleştirdiği planlı bir yolculuktur. Koçluk günümüzde meslek olarak giderek daha popüler hale geliyor. Bu doğal bir süreç. Birçok meslek ihtiyaçtan doğdu. Koçluk da öyle. Değişimleri ihtiyaçlar doğurur ve modern hayatın içinde değişime duyulan ihtiyaç, koçluğun kapılarını taliplerine sonuna kadar açtı. Modern hayatın içinde hızlı tüketilen toplumun parçasına haline geldik. Zaman bile bazılarının söylediği gibi gözle görülür şekilde daha hızlı akıyor. Hıza ayak uydurmak, hızlı sonuçlar almak ve hemen elle tutulur gelişmeler görmek istiyor insanlar. Ayrıca insanlar kendi yaşamını sorgulamaktan da büyük haz almaya başladı. Yapılan araştırmalar bundan sonra en popüler mesleklerin insanlara kendini iyi hissettirecek meslekler olduğunu gösteriyor. Koçlukta bugün gelinen noktada çeşit fazlalığı ve rekabet doğmuştur. Rekabet daha iyi olmayı gerektirir. Bu nedenle koçluğa talep artarak devam edecek; koçluk mesleğinin ve kaliteli koçların önemi daha da belirgin hale gelecektir.


11- KOÇLUĞUN TERAPİDEN, MENTORLUKTAN VE DANIŞMANLIKTAN FARKI NEDİR?

Terapi, problem odaklı, koçluk ise potansiyel odaklıdır. Terapide sağlık anlamında iyileştirme vardır ve geçmiş ile ilgilenir. Koçluk yeni olasılıklar yaratır, kişiyi sağlıklı kabul eder. Terapide uzman-danışan ilişkisi vardır, koç ise müşteri ile aynı seviyededir. Koçluk ilişkisinde farkındalık, sorumluluk alma, eyleme geçme, takip ve değerlendirme vardır. Koçluk ve mentorluk yaklaşımları birbirleri ile ilişkilidir ve bu iki yaklaşımı kesin bir çizgi ile birbirinden ayırmak zordur. Her iki yaklaşımı aralarındaki benzerlikler ve farklılıklar vardır. Her iki yaklaşımda da ulaşmak istenen hedeflere odaklanma ve kurumun veya çalışanın performansını arttırmada benzerlik gösterirler. Her iki yaklaşımdaki temel farklılıklar ise, Mentor kariyer ve işle ilgili bilgi birikimi sağlar. Koçluk ise hem kariyerle hem işle ilgilidir. Koçlukta tavsiye verme yoktur, kişi kararlarını kendi verir ve aldığı kararlarının sorumluluğunu taşır. Mentorlukta ise tavsiye verilir. Danışmanlık ise uzmanlık alanlarında bilgi verir, problemleri teşhis eder, reçete yazar, çözüm getirir. Koçluk, müşteriye kendi çözümlerini buldurur. Danışmanlık, sorunlarını analiz eden, ortaya çıkaran ve muhtemel çözüm önerilerinde bulunan, bilgi, deneyim ve becerileri sağlayan kişidir. Koçluk ise doğru sorular sorarak kişide farkındalık yaratır, farkındalığı eyleme dönüştür, tamamen kişinin güçlü yönlerine ve pozitife yönelir.


12- KOÇLUK GÖRÜŞMELERİNDE ÇALIŞILAN KONULAR NELERDİR?

Koçlar müşterileriyle iş, kariyer, finans, ilişkiler gibi farklı alanlarda çalışır. Müşteriler ile; İlişki becerilerini geliştirme, mevcut işinde performansını artırma ya da yeni kariyer planı oluşturma, iş ve özel yaşam dengesi sağlama, değişen durumlara uyum sağlamak, zamanı yönetme, duyguları yönetme, yaşam kalitesini arttırma, özgüveni geliştirme, istenilmeyen alışkanlıkları bırakıp istenilen alışkanlıkları edinme, öfke ve stresi yönetme, yaratıcılığı artırma gibi konularla çalışılır.


13- KOÇLUK HİZMET SÜRECİ NASIL GERÇEKLEŞİR?

Koçluk hizmeti almak isteyen müşteri ile kimya görüşmesi yapılır. Görüşme esnasında kişinin ihtiyacı belirlenir. Kişinin konusu koçluk alanları dışında ise (ICF etik kurallarına göre) profesyonel destek alabileceği (terapist / danışmanlık gibi...) ilgili alanlara yönlendirilir. Müşterinin konusu koçluk alanları dahilinde ise, koç ve müşteri aralarında belirleyecekleri tarih, saat ve yerde buluşarak koçluk seanslarını gerçekleştirirler. Koç – müşteri ilişkisinde karşılıklı güven, uyum ve eşitlik, samimiyet ve gizlilik söz konusudur. Koç, müşterinin izni olmadan hiçbir bilgiyi başkasıyla paylaşmayacağını taahhüt eder. Müşterinin ve koçun hakları imzalanan bir sözleşmeyle güvence altına alınır. Sözleşmede, koçluk hizmetinin türü, süresi, ücretlendirme ve hangi durumları kapsamadığı açık bir şekilde belirtilir. Koç ile müşteri sözleşme yaptıktan sonra sürece başlar. Bu süreçte Koç müşterinin potansiyelini maksimize etmekle yükümlüdür. Müşterinin hedeflerine giden bu yolculukta, Koç her görüşmede müşterinin gelişimi takip eder ve tıkandığı yerlerde onunla çalışır. Sürecin verimli olması için minimum 8 ile 12 seans birlikte çalışılması önerilir.


14- BİR KOÇ İLE ÇALIŞMANIN MÜŞTERİYE FAYDALARI NELERDİR?

Koçluk hizmeti almak isteyen müşteri ile kimya görüşmesi yapılır. Görüşme esnasında kişinin ihtiyacı belirlenir. Kişinin konusu koçluk alanları dışında ise (ICF etik kurallarına göre) profesyonel destek alabileceği (terapist / danışmanlık gibi...) ilgili alanlara yönlendirilir. Müşterinin konusu koçluk alanları dahilinde ise, koç ve müşteri aralarında belirleyecekleri tarih, saat ve yerde buluşarak koçluk seanslarını gerçekleştirirler. Koç – müşteri ilişkisinde karşılıklı güven, uyum ve eşitlik, samimiyet ve gizlilik söz konusudur. Koç, müşterinin izni olmadan hiçbir bilgiyi başkasıyla paylaşmayacağını taahhüt eder. Müşterinin ve koçun hakları imzalanan bir sözleşmeyle güvence altına alınır. Sözleşmede, koçluk hizmetinin türü, süresi, ücretlendirme ve hangi durumları kapsamadığı açık bir şekilde belirtilir. Koç ile müşteri sözleşme yaptıktan sonra sürece başlar. Bu süreçte Koç müşterinin potansiyelini maksimize etmekle yükümlüdür. Müşterinin hedeflerine giden bu yolculukta, Koç her görüşmede müşterinin gelişimi takip eder ve tıkandığı yerlerde onunla çalışır. Sürecin verimli olması için minimum 8 ile 12 seans birlikte çalışılması önerilir.


15- YÖNETİCİ KOÇLUĞUNDA ÇALIŞILAN KONULAR NELERDİR?

Yönetici Koçluğu müşterinin gelişmeyi desteklemek ve profesyonel hedeflerine ulaşmak amacıyla yönetici ya da yönetici adayları tarafından istenilen yönetsel davranış değişikliklerini gerçekleştirmeyi hedefleyen bir çalışmadır. Bir yöneticinin tutum ve davranışları profesyonel sorumluluklarını zedelediği zaman ya da yönetici ya da yönetici adayı kişisel gelişimi üzerinden mesleki ilerlemeye gereksinim duyduğu zaman yönetici koçluğuna başvurulur. Yönetici Koçluğunda, kişisel ve profesyonel hedeflerini gerçekleştirme, sınırlarının bilincine varıp, bunlardan kurtulmanın yollarını öğrenme, hedef ve stratejileriyle bütünleşme, karar verme, ikna etme, iletişim, zaman yönetimi, uygulama becerileri geliştirme, daha esnek bir yönetim şeklini öğrenme, etkili geri bildirim verme yeteneği kazanma gibi konularda çalışılır.


16- KOÇLUK SEANSLARINDA KOÇ’UN ROLÜ NEDİR?

Koç: Bireyin veya takımın, başkalarına karşı farkındalığını ve genel farkındalığı arttıran objektif değerlendirme ve gözlemleri sağlar. Bireyin veya takımın koşullarını tam olarak anlamak için dinler Alternatifler ve fırsatları keşfetme, dikkatlice planlama ve karar verme süreçlerinde müşterisine aynalama yaparak yansıtır. Fırsatları ve potansiyeli görmesi için müşterisini destekler, kişisel gücü ve tutkularıyla orantılı şekilde zorluklara meydan okuması için teşvik eder. Yeni bakış açılarının ortaya çıkması için farklı şekilde düşünmeye teşvik eder. Karanlıkta kalmış farklı ve yeni olasılıkları aydınlatmak, alternatif senaryoların oluşturulmasını desteklemek için görülmeyeni görünür kılmaya destek olur. Gizlilik dahil, koçluk ilişkisinde tüm mesleki sınırları korur ve koçluk mesleğinin etik kurallarına uyar.


17- KOÇLUK SEANSLARINDA MÜŞTERİNİN ROLÜ NEDİR?

Müşteri: Koçluk gündemini oluşturur. Başkalarıyla ve kendisiyle ilgili farkındalığını arttırmak için değerlendirmeler ve gözlemler yapar. Kişisel ve/veya kurumsal başarıyı zihninde canlandırır ve öngörür. Kişisel kararlar ve eylemler için tam sorumluluk almayı kabul eder. Olasılıkları düşünme ve yeni bakış açılarını geliştirmek için koçluk sürecinden yararlanır. Kişisel amaç ve tutkularla uyumlu olacak şekilde cesurca harekete geçer. Büyük resim düşüncesi ve problem çözme becerileri ile birlikte etkileşime girer. Koç tarafından sağlanan araçları, kavramları, modelleri ve ilkeleri ele alarak, ileriye yönelik etkili eylemler yürütür.


18- NEDEN BİR KOÇLA ÇALIŞMAK İSTERSİNİZ?

Bir kişi veya ekip, aşağıdakiler dahil, birçok nedenden dolayı bir koç ile görüşmeyi seçebilir:

  • - Acil veya mecburi bir durumun kişiyi zorlaması (sınırların zorlanması gereken bir durum, zorluk ya da fırsat),
  • - Bilgi, beceri, güven veya kaynaklarda bir eksiklik olması durumu,
  • - İstenen sonuçlara ulaşmayı hızlandırma arzusu,
  • - Net ve açık bir şekilde seçim yapılabilme eksikliği,
  • - Başarının problemli bir hal almaya başlaması,
  • - İş ve özel yaşamda denge eksikliğinin istenmeyen sonuçlar doğurması,
  • - Temel güçlü yanların, bunların en iyi nasıl kullanılabileceği ile birlikte tanımlanması gerekliliği.

19- ÇALIŞACAĞINIZ KOÇU SEÇERKEN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

Koç seçim sürecindeyken, Koçluk ile ilgili bilgi sahibi olmak ve Koçluk hizmetinin tam olarak neleri kapsadığını bilmek oldukça önemlidir. Aşağıdaki ipuçlarını dikkate almanız size faydalı olacaktır: Koç ile kimya görüşmesi yaparak ihtiyacınıza cevap verip vermeyeceği konusunda bilgi alın. Çalışacağınız alanla ilgili uzmanlığı olan bir Koçtan hizmet almayı tercih edin. Çalışacağınız koçunuzla aranızdaki ilişkinin uyumlu olmasına dikkat edin. Koçun aldığı eğitim detaylarını (ICF, AC, EMCC tarafından onaylanmış eğitim kurumları tarafından mezun olup olmadığı) öğrenin. Koçluğuna katkı sağladığını düşündüğü iş tecrübesi ile ilgili bilgi alınmak önemlidir. ICF ünvanlı olmasını tercih ediniz.


20- KOÇLUĞUN İŞE YARADIĞI DURUMLAR NELERDİR?

Profesyonel Koçluğun birçok faydası vardır. Koçluk hizmeti alanların kendilerini zorlayan konulara ve ellerindeki fırsatlara farklı bir açıdan bakabildiğini, düşünme ve karar alma süreçlerinin geliştiğini, kişiler arası ilişkilerde daha etkin olduğunu, iş ve özel yaşamlarında kendilerine daha çok güvendiklerini gösteren birçok araştırma bulunmaktadır. Kişisel etkinliklerini arttırma konusunda kararlı olan müşteriler, üretken olma, iş ve özel hayatlarından doyum alma, kendilerine koydukları hedeflere ulaşma gibi alanlarda takdire değer sonuçlar alabilirler. 2009 ICF Global Koçluk Müşterisi Araştırması’na göre, profesyonel koçluk hizmetinden yararlanan şirketlerin bu konuda yaptıkları yatırım yedi katı ile kendilerine geri dönmüştür. Bireysel koçluk hizmeti alan müşterilerde de bu oran, yatırımın 3.44 katıdır. Koçluk kişiyi birçok alanda hedefine taşıyabilir. 2010 ICF Global Tüketici Farkındalık Araştırması’nın sonuçlarına göre, araştırmaya katılanların beşte ikisinden fazlası (%42,6) koçluk motivasyonları olarak “bireysel performanslarını ve/veya ekip performanslarını geliştirmeyi” göstermiştir. Bunun ardından gelen diğer motivasyon alanları ise “profesyonel kariyer fırsatlarını genişletmek” (%38,8) ve “iş yönetim stratejilerini geliştirmektir”. (%36,1). Daha kişisel olan diğer motivasyon alanları ise, “kendine saygı/ güvenini arttırmak” ve “iş yaşamı / özel yaşam dengesini kurabilmektir”. Koçluğun yararlarıyla ilgili daha çok bilgi edinmek için, ICF Araştırma Portalı’nı ziyaret edip vaka çalışmaları, sektör raporları ve diğer kaynaklara göz atabilirsiniz.
Kaynak: www.icfturkey.com


21- SEANSLARDA KULLANILAN KOÇLUK SORULARI NASIL OLMALIDIR?

Profesyonel bir koç, müşterinin öğrenme ve kendilerini tanıma sürecini harekete geçirir. Bu süreçte soru sormak tek yöntemdir. Koçun soracağı güçlü ve derin sorular, günlük hayatta sorduğumuz sorulardan farklıdır. Günlük yaşamda sorulan sorular çoğunlukla merakın giderilmesi için sorulurken, koçluk görüşmelerinde sorulan sorular müşteride farkındalık yaratan, hedefine ulaşmasına yardımcı olan, ileri taşıyan, çözüm odaklı ve yargının olmadığı sorulardır. Güçlü ve Derin sorular, müşterinin geçmişte yaşadığı olayların nedenlerini öğrenmeye yönelik değil, gelecekte olmasını istediğini hedeflerine nasıl ulaşacağına yöneliktir. Güçlü ve Derin soru sorma becerisi bol uygulama ile kazanılan bir beceridir.

Güçlü ve Derin Soru Örnekleri;

  • - Burada senin için önemli olan nedir?
  • - Şu anda ne fark ediyorsun?
  • - Bunu fark etmek sana ne hissettiriyor?
  • - Bu deneyimden ne öğrendin?
  • - Bu inancın gerçeğe dayanan bir inanç mı?
  • - Bu durum seni nasıl etkiliyor?
  • - İlk olarak ne yapmak istersin?.
  • - Söylediklerinden …. yı mı anlamalıyım?

22- KOÇLUK GÖRÜŞME SIKLIĞI NASILDIR ve SÜRESİ NEDİR?

Normal koşullarda Koçluk görüşmeleri haftada 1 kez yapılır ve görüşme süresi yaklaşık olarak 45 – 60 dakikadır. Ancak müşterinin çalışma programına göre ya da gerçekleştireceği eylemlerin sürelerine göre görüşmeler 15 günde bir kez ve sürenin 20- 25 dakika olması mümkündür. Eğer bir görüşme süresi 60 dakikanın üstüne çıkarsa süreç koçluk sürecinden çıkmış sohbet sürecine girmiş olabilir. Dikkat etmek gerekir. Bir hedefe ulaşma süresi ortama 8-12 seans arasındadır. Süreç hedefin büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir. Müşterinin gündemine koçluk yapıyorsanız, her görüşmede farklı bir konuda görüyor olabilirsiniz.


23- KOÇLUK GÖRÜŞMELERİ NERELERDE YAPILIR?

Koçluk görüşmelerinin müşterinin kendi ortamında yapılmamasına özen gösterilmelidir. Koçun ofisinde, ofis dışında sessiz bir ortamda (restoran, kafe, …) yapılabilir. Görüşmeleri yüz yüze yapabildiğiniz gibi, zorunlu durumlarda Skype, Zoom, Facetime üzerinden de yapılabilir.